‘Het lukt niet iedereen om tegenslagen te trotseren’

Wat is brede welvaart eigenlijk? In deze podcast vertellen lokale bestuurders hun verhaal over ongelijke kansen en de betekenis van brede welvaart voor de bewoner van een gemiddelde wijk.
Brede welvaart is een belangrijk maar abstract begrip dat veel wordt gebruikt door bestuurders. Maar wat betekent het nu eigenlijk? Dat verkent Colin Mooijman (LPB) met Eindhovense Wethouder Wijken Yasin Torunoglu en oud-raadslid Samir Toub. In deze podcast bespreken ze hoe belangrijk het is dat alle stadsbewoners kunnen profiteren van de kansen in de omgeving.
Optimistische en kansrijke stad
Eindhoven is een optimistische en kansrijke stad. En brede welvaart betekent dat je als Eindhovenaar mede kunt profiteren van dat imago. Het gaat dan bijvoorbeeld over een toegang hebben tot een fijn huis, genoeg geld verdienen om rond te komen, toegang hebben tot de goede voorzieningen, en eerlijke kansen voor kinderen, ongeacht of je in een villa of een flat opgroeit.
Een ongelijke start
Yasin Torunoglu en Samir Toub groeiden samen op in een Eindhovense wijk en zaten op de basisschool bij elkaar in de klas. Ze vertellen over hun persoonlijke ervaring met een ongelijke start: de taalachterstand in de klas, hard werken om met een LBO-advies de universiteit af te ronden, en hoe ze elkaar uiteindelijk tegenkwamen in hun werk in de lokale politiek. Hun steunbronnen waren een goed nest en de positieve invloed van de voetbalvereniging. Terugkijkend op hun jeugd concluderen ze dat het ook anders kan; niet al hun oud-klasgenoten is het gelukt tegenslagen te trotseren.
Luister in de podcast waardoor de problemen in hun oude buurt hardnekkiger zijn geworden en wat deze bestuurders daar in hun functie aan doen.