Platform voor buurtontwikkeling

Handboek Bouwen aan Buurthulp

Hoe organiseer je een werkende structuur voor hulp in de buurt?
Instrument
afbeelding van Wilco Kruijswijk  
25 april 2016
Handboek Bouwen aan Buurthulp

Foto: Herman Kopinga (Flickr Creative Commons)

Een handboek vol voorbeelden dat inzage geeft in manieren waarop buurtbewoners netwerken bouwen voor het realiseren van buurthulp. Zo hoef je niet zelf het wiel uit te vinden als je eens wat wilt doen voor je buurtgenoten.

 

 

Er zijn talloze voorbeelden van mensen die naar elkaar omzien in de buurt, mensen die elkaar helpen of elkaar gewoon voor de gezelligheid ontmoeten. Daar ligt de kern van een Buurthulp-project: een bewonersnetwerk voor onderlinge hulp- en dienstverlening in buurt en dorp. Deze hulp kan gaan om ‘even iemand uit de brand te helpen’, bijvoorbeeld met een klusje in de tuin of een boodschap. Maar ook hulp die complexer is of langer duurt, komt voor: iemand helpen met revalidatie-oefeningen of het wekelijks een luisterend oor bieden aan een weduwnaar. Of, platvloerser, gewoon even omzien naar elkaar, oog hebben voor elkaar.

Van een goed idee naar buurthulp

Dit handboek helpt je om zelf te bouwen aan een buurtnetwerk en Buurthulp te organiseren. Zie het als een avontuur, een zoektocht. Misschien heb je in het begin alleen een goed idee (aanschuifmaaltijden!) of word je geconfronteerd met een probleem (het buurthuis sluit!). Onderweg tref je vanzelf medestanders -en misschien ook tegenstanders. Je ontdekt gaandeweg hoe je in jouw buurt interesse en betrokkenheid kunt creëren voor je Buurthulp-project en je leert hoe je een (stuur)groep opzet.

Samen bouwen en doen

In het handboek vind je hoe je helpende handen werft, hoe je zichtbaar wordt in de buurt, keuzes maakt voor een goed matchingsysteem van vraag en aanbod en hoe je (eventueel) professionele partners erbij betrekt. Het is een avontuur zonder vast eindpunt: waarschijnlijk merk je gaandeweg dat de route ernaar toe, onderweg samen bouwen en doen, al een groot deel van het doel is.

Geen blauwdruk maar inspirerende voorbeelden

Er bestaat geen blauwdruk van Buurthulp: iedere buurt kent individuele mensen met eigen, bijzondere vormen van kennis en vaardigheden en in iedere wijk spelen verschillende behoeften aan hulp en ondersteuning. Maar dat hoeft nog niet te betekenen dat iedereen opnieuw het wiel moet gaan uitvinden. Daarom staat dit handboek vol met voorbeelden en verhalen uit de praktijk. Misschien wel ter inspiratie voor jouw eigen buurthulpproject?

Download hier het Handboek Bouwen aan Buurthulp

Lees meer over:
Buurthulp of bekijk onze nieuwsbrief
afbeelding van Wilco Kruijswijk  

Wilco Kruijswijk

Ik hou mij bezig met het thema informele zorg. Daaronder valt ook hulpuitwisseling tussen buren. In het handboek "Bouwen aan Buurthulp" presenteren we 4 jaar ervaring met het laten groeien van buurthulpprojecten.