Platform voor buurtontwikkeling

Geluk zit in een bordje stamppot

Buren koken voor buren
Praktijkverhaal
14 november 2022

Iedere dag zelf koken kan een uitdaging zijn voor ouderen of buurtgenoten met minder energie. Daarom koppelt Stichting Thuisgekookt hen aan thuiskoks die met liefde een extra portie koken. Lees hier het verhaal van Linda en Jetty. 

 

Het is niet helemaal duidelijk hoelang ze elkaar al kennen. Volgens Linda (44) kwamen ze een jaar geleden met elkaar in contact. Maar volgens Jetty (80) is het toch zéker anderhalf jaar geleden. Wat ze alle twee wel zeker weten, is dat het voelt alsof het al veel langer is. Hun bijzondere contact startte met een klein bakje eten via stichting Thuisgekookt.

Maaltijd en sociaal contact

Een derde van de ouderen die thuis blijft wonen, heeft moeite met de dagelijkse handelingen in huis, zo blijkt uit de Gezondheidsenquête van het CBS. Iedere dag koken kan voor hen een uitdaging zijn. Stichting Thuisgekookt koppelt daarom al tien jaar enthousiaste vrijwillige thuiskoks zoals Linda aan buurtgenoten zoals Jetty. Zodat een oplossing niet enkel hoeft worden gezocht in kant-en-klaar maaltijden of de hulp van naasten, maar een (aantal) keer per week kan worden aangevuld met de maaltijden van een buurtgenoot.

Jetty kookt niet makkelijk voor haarzelf: ‘Anderhalf jaar geleden tijdens de lockdown door corona bracht de kok van de woonvoorziening maaltijden thuis. Dat was lekker en fijn. Toen dat stopte, kwam ik terecht bij Thuisgekookt. Zij koppelden mij aan Linda. De eerste maaltijd die ze bracht, was gratis. Ik moest volgens haar eerst maar proeven of ik het wel lekker vond.’ Ze schaterlacht. 

Linda: ‘Een dag later stond Jetty al op mijn voicemail: het was heerlijk, heerlijk, heerlijk, heerlijk!’ En nu kookt Linda regelmatig voor Jetty. Linda: ‘Nou ja, mijn man Rogier kookt meestal en ik breng het langs bij Jetty.’ 

Bordje al klaar

Linda komt niet alleen langs om een bakje eten af te geven. Er ontstond ook een bijzonder contact.  

Linda: ‘Als ik langskom, heeft Jetty haar bordje al klaarstaan op tafel. We kletsen dan vaak wat. En dat kan echt overal over gaan. Over mijn kinderen, over vroeger, over wat ons bezighoudt. En Jetty heeft ontzettend veel humor. We lachen wat af. Ik deel niet alleen een maaltijd, maar we delen vooral ook veel verhalen en lol.’ 

Linda: ‘Op zondag bedenken mijn man en ik altijd wat we ongeveer de komende week koken. We hebben een gezin met pubers, dus dat is soms best geplan. Samen kijken we dan ook wat we voor ‘onze thuisgekooktdames’ maken. Mijn man kan goed koken en vindt het leuk. En ik vind het leuk om de maaltijd af te geven.’

Jetty: ‘Ik vind het zó knap van Linda. Ze heeft het zo druk met haar gezin en werk enzo, en doet dit ook nog.’ 

Twee bakjes eten

Linda voelt zich ontzettend welkom bij Jetty: ‘Het is heel dankbaar om dit te doen maar dat ik zo’n leuke ontmoeting zou hebben, had ik van tevoren niet gedacht. Via Jetty heeft haar buurvrouw ook contact met ons gezocht. Of we bij haar ook een portie eten willen langsbrengen. Dat is een kleine moeite voor ons. Dus sinds enkele maanden brengen we twee bakjes eten. Ik ben blij dat ik iemand op deze manier kan helpen, maar dit contact is extra bijzonder.’ Ze knipoogt naar Jetty. Hier is duidelijk een heel bijzondere band ontstaan

Klein gebaar, groot verschil 

Door maaltijden te ontvangen van een hobbykok uit de buurt wordt de wereld van mensen die eten van een buur ontvangen groter, gezonder én gezelliger. Het langsbrengen van een maaltijd lijkt een klein gebaar, maar maakt een groot verschil. Al is het maar een kletspraatje bij de voordeur.

Praatje (stamp)Pot  

Toch kan het een hele drempel zijn om hulp van een buurtgenoot te accepteren. Daarom organiseert Thuisgekookt Praatje Pot. Een Praatje Pot betekent zoveel als ‘een kletspraatje’. En dat is precies wat mensen kunnen verwachten als ze zich aanmelden: ze ontvangen een lekkere Hollandse pot én een gezellig praatje met een buur die ze misschien nog niet kennen. Van 1 tot 20 november wordt Praatje Pot omgedoopt tot Praatje (stamp)Pot: Alle thuiskoks wordt gevraagd om hun favoriete Hollandse pot óf het speciale Praatje Stamppot recept te maken. Op deze manier hopen we mensen die het moeilijk vinden om hulp te accepteren, of het spannend vinden dat een buur voor hen kookt, te laten ervaren dat het lekker én gezellig is. 

Dit is een bewerkte versie van het interview door Marleen Wicker, gemeente Den Bosch & de Bossche omroep 

Lees meer over: