Platform voor buurtontwikkeling

Een prikbord vol blijmakers

Praktijkverhaal over Aangenaam Kennismaken
Praktijkverhaal
afbeelding van Esther Droste  
7 december 2021
Het prikbord van Utrechtse wijk Lunetten

‘Wij kennen elkaar van het prikbord, toch?’ Esther Droste, beheerster van het digitale Prikbord Lunetten, hoort dit vaak. Ze vertelt hoe dit digitale platform tot meer aandacht, contact en onderlinge waardering leidt tussen wijkbewoners die elkaar anders niet zouden treffen.

 

Ooit kreeg ik een tip van een wijkkie om mijn terras schoon te maken met wat zand. Ik dacht: wie weet, misschien helpt het en ik plaatste een oproepje op ons digitale Prikbord Lunetten. Binnen een uur reageerde een dame dat ik langs kon komen voor een zak zand. Ik sprong op de fiets en trof in de voortuin een wat oudere Poolse dame. 

Met tranen in haar ogen overhandigde ze me de zak met zand. Ze was aan het opruimen. Haar man was recent overleden en het was zo moeilijk om spullen weg te doen waar ze herinneringen aan had. Ze kende bijna niemand in Nederland, maar door het prikbord had ze toch het gevoel dat ze hier in de wijk een beetje bij hoorde. En nu kwamen zijn spullen ook nog eens goed terecht! 

Zo stonden we daar, in haar voortuin, samen in tranen. Een moment van verbinding omdat we iets delen als wijkkies. Ik heb dat weekend nog even een kaartje in de bus gedaan.

Alles voor een Tony

Prikbord Lunetten is een facebookgroep van en voor mensen in de Utrechtse wijk Lunetten. Een community zou je het ook kunnen noemen. In deze wijk met 13.000 bewoners zijn inmiddels meer dan 5200 mensen (ruim 40%) lid van het Prikbord. Onderling noemen we elkaar vaak wijkkies. We ontmoeten elkaar online en in het echte leven, en hebben daardoor het gevoel dat we elkaar beter kennen. We gooien niet zomaar spullen weg en kopen niet automatisch nieuwe spullen, maar we kijken eerst of iemand in de wijk nog iets heeft staan of iets nog heeft aan onze eigen spullen. Gratis, ‘voor een prikkie’ of als je het niet weet, voor een Tony. De Tony Chocolonely reep wordt in onze wijk heel goed verkocht. 

Het prikbord geeft mensen de kans iets te vragen zonder zich bezwaard te voelen

Het Prikbord werd in november 2013 opgestart door wijkgenote Eveline. Het leek haar leuk om iets te doen dat zorgt voor meer verbinding in deze wijk met een dorps karakter. Ik werd uitgenodigd en sloot direct aan. Dat we in acht jaar zouden uitgroeien tot een platform voor zoveel wijkkies hadden we nooit kunnen denken.

Voor mij is het prikbord sindsdien een wezenlijk onderdeel van wonen in deze wijk. Toen we drie jaar bestonden hebben we een levend prikbord evenement georganiseerd. En toen Eveline mij vroeg of ik het beheer wilde overnemen, heb ik daar - toen ik er ruimte voor kon maken - van harte ja op gezegd. Het mocht niet verdwijnen! Inmiddels hebben we gelukkig een groepje beheerders en een aantal mensen die achter de schermen meedenken.

Het elkaar gunnen

Het prikbord geeft mensen de kans iets te vragen zonder zich bezwaard te voelen. Als ik net één plank van een kast nodig heb, mijn kraantje lekt of ik acuut krukken nodig heb, dan kan ik makkelijk om hulp vragen. Iedereen voelt zich namelijk vrij om wel of niet te reageren. Met zoveel betrokken wijkgenoten is er altijd wel iemand die meedenkt. 

Als je in de wijk woont en je zit op het prikbord, dan ben je ‘goed volk’ en gunnen we elkaar iets. Daar heb ik nog nooit spijt van gehad. Grappig… Terwijl ik dit schrijf, gaat de deurbel en komt een nieuwe wijkgenoot de trap terugbrengen die hij vorige week via het prikbord te leen vroeg. ‘Fijne wijk hoor, super dat prikbord!’, zegt ie nog even ter afscheid. 

Het is zo’n kleine moeite om te delen en vanuit vertrouwen anderen tegemoet te treden. Als we dat met elkaar doen, helpt dat de positieve verbinding met elkaar te versterken. ‘Wij kennen elkaar al van het prikbord toch?’, hoor ik regelmatig. Ik zie mensen in contact komen die elkaar anders niet zouden treffen. Digitaal is het verschil tussen mensen minder groot. De nieuwkomers krijgen dan ook meteen de tip om lid te worden van het Prikbord Lunetten. En zo komen er elke week wel een paar wijkkies bij, zoals de buur die de trap kwam terugbrengen.

Blijmakers

Afgelopen jaar was voor iedereen een zwaar jaar, mensen werden ziek, de lokale winkels moesten dicht, we hadden minder kans elkaar in den lijve te ontmoeten. Dan zie je hoe dit prikbord het verschil maakt. Hoe mensen elkaar te hulp schoten, hoe we de lokale winkels en horeca konden steunen door ze de kans te geven het prikbord te gebruiken voor meer reclame. Maar we zagen ook dat de angst en frustratie in de wijk toenamen. Als beheerders zijn we dan druk om te zorgen dat we goed in de gaten houden wat er speelt. Dat we ingrijpen als iemand zich niet aan de spelregels houdt (samen opgesteld tenslotte). 

We proberen de sfeer positief te houden, alles dat je aandacht geeft groeit nietwaar?! We hebben toen een BLIJMAKER geïntroduceerd: een Tony Chocolonely in een mooie - door een wijkkie ontworpen - wikkel. Leden van het prikbord kunnen een wijkgenoot, die iets moois doet voor anderen, nomineren. Wij zorgen dan dat die een BLIJMAKER krijgt, maken er een passende foto van en zetten deze persoon op het prikbord in het zonnetje. 

 Anton (zie foto), onze lokale uitvinder van het plandelen, had aan het prikbord een prachtig podium om mensen enthousiast te maken om tijdens het wandelen zwerfvuil op te rapen. Toen hij de BLIJMAKER kreeg werd dat met veel enthousiasme ontvangen. Het ontroert me als ik zie hoe blij dat de ander maakt, hoe dat leeft in de wijk. Hoe het enthousiasme van die mensen anderen inspireert.

Buurtbewoner en plandelaar Anton met zijn BLIJMAKER

Samen ondanks de verschillen

Ik vind het geweldig om te zien hoezeer mensen betrokken zijn bij elkaar, hoe we met elkaar een gemeenschap vormen, ons veiliger voelen en ook hoe we meer duurzaam leven. Respectvol samenleven is voor mij omzien naar elkaar, proberen de ander te verstaan ook al is dat soms lastig. Juist in die verschillen ligt de kans om meer samen te leven. 

Soms kost het veel energie als er een discussie is die we in goede banen proberen te leiden. Een jaar geleden waren er veel mensen die zich onveilig voelden in de wijk omdat er een paar vrouwen waren belaagd in het park. Af en toe kwamen er dan beschuldigende berichten binnen, daar probeerden we steeds de toon in te bewaken. 

Via het prikbord werd toen een groepje opgericht dat samen ging hardlopen, ander groepje ging samen fietsen naar en van het werk, en met donaties na een oproep op het prikbord konden we een bos bloemen en een fruitmand geven aan een wijkgenote die in het ziekenhuis was beland. Het politieteam dat uiteindelijk de vermoedelijke dader oppakte, kreeg een hele grote berg Tony’s die werden ingezameld in de wijk. Uiteraard met boven op een BLIJMAKER.

Als ik onverwacht weer eens van iemand hoor dat ie zo blij is met het prikbord, geeft dat me positieve energie. Zelf heb ik ook al zoveel hulp en tips, en zelfs de leukste kat gekregen via ons prikbord. Als dat geen blijmaker is!!

Dit praktijkverhaal is geschreven vanuit het programma Respectvol samenleven. Met het programma Respectvol Samenleven wil de directie Samenleving en Integratie (SZW) eraan bijdragen dat individuen en groepen met verschillende culturele, etnische of religieuze achtergrond respectvol (kunnen) samenleven. Op Buurtwijs delen wij praktijkverhalen van initiatieven die contact en daarmee samenleven in verscheidenheid bevorderen in de rubriek Aangenaam Kennismaken. En verbinden deze aan kennis die wordt ontwikkeld binnen het programma.
afbeelding van Esther Droste

Esther Droste

Prikbord Lunetten is een veelgebruikte Facebook pagina met ongeveer 5000 wijkbewoners, een blijmaker.
afbeelding van Esther Droste  

Esther Droste

Prikbord Lunetten is een veelgebruikte Facebook pagina met ongeveer 5000 wijkbewoners, een blijmaker.