Platform voor buurtontwikkeling

Een oase van gedeelde dromen

Een verhaal voor bij het haardvuur
Artikel
afbeelding van Mariëlle Pieterse  
31 december 2018
Een oase van gedeelde dromen

Foto: stock (123rf)

Kan een community bestaan uit wijkprofessionals en bewoners? Deze vraag houdt Mariëlle Pieterse, beleidsadviseur in Breda, bezig. Daarom verdiepte zij zich in de Heuvel Community, een wijknetwerk van doeners en verbinders die zich inzetten voor saamhorigheid in hun wijk. Lees hier wat Mariëlle van hen heeft geleerd.

 

Voor de feestdagen heeft de redactie van Buurtwijs een selectie gemaakt van hun favoriete verhalen uit 2018. Ontdek waarom zij dit een Buurtwijs-verhaal bij uitstek vinden!

 

Joke Meindersma: 'Dit is een feel good praktijkverhaal over hoe bewoners en wijkprofessionals hun dromen voor de wijk centraal stellen. Er is gekozen voor een positieve insteek waardoor juist energie ontstaat om naast de dromen ook de verbeterpunten op te pakken met elkaar. Echt een Buurtwijs verhaal!'

 

Heuvel is een woonwijk ten zuidwesten van het centrum van Breda met het wijkcentrum Huis van de Heuvel als ‘huiskamer’. Vanuit hier organiseert het wijknetwerk activiteiten. Bewoners hebben de ruimte zelf ingericht en over het beheer en schoonhouden zijn onderling afspraken gemaakt. Heuvel Community heeft een eigen Facebook pagina, een wijkkrant en een whats’app groep. En #smileHeuvel begint langzaam een begrip te worden! Iedereen mag meedoen onder het motto: niet omdat het moet, maar omdat het mag.

Er was eens…

In vrijwel alle wijken van Breda zijn wijkplatforms actief. Wijkplatforms zijn open netwerken van bewoners waar ook een vertegenwoordiging van gemeente en wijkprofessionals onderdeel van is. Elk wijkplatform kent zijn eigen samenstelling, eigen spelregels en eigen dynamiek. Het wijkplatform is er om initiatieven die ontstaan in de wijk verder te helpen. Ook als er geld nodig is, adviseren zij de gemeente hoe dit te verdelen.

Ron Visscher is een Heuvelbewoner en zeer betrokken bij zijn wijk. Hij kwam in aanraking met de Oasis Game van de Elos Foundation en raakte geïnspireerd. ‘Met Oasis Game denk ik een methode in handen te hebben die leidt tot meer begrip, meer verbinding, meer actieve mensen in de wijk en daarom meer leefbaarheid.’, stelde Ron. Daarom besloot hij het organiseren van een Oasis Game voor te leggen aan het wijkplatform Heuvel.

In eerste instantie reageerden de deelnemers aan het wijkplatform sceptisch op zijn voorstel. ‘Hebben we al eens gedaan. Oude wijn in nieuwe zakken’, verzuchtte een aantal. Maar de enthousiasmerende presentatie van Elos Foundation trok de meeste deelnemers over de streep en zij gingen er mee akkoord de aanpak samen met bewoners uit te proberen.

Spelen

De Oasis Game is een spel gespeeld door een vaste kerngroep van bewoners en wijkprofessionals. Deze kerngroep vormt de basis van de community. Samen leerden wij om bewoners te betrekken: wat werkt in de wijk? Wat werkt niet? Waar zit energie en hoe kunnen we die vasthouden? Met elkaar ga je op zoek naar een ‘oase’ in de wijk: een gezamenlijke droom. Het spel is gebaseerd op de bekende ABCD-methode.

Wij zijn gestart met verschillende opdrachten om de wijk en elkaar beter te leren kennen. Met duo’s geblinddoekt de wijk in, struikelen over stoeptegels, voelen aan lantaarnpalen, bomen knuffelen en vertrouwen hebben in je begeleider. Daarna gingen we op pad om foto’s te maken van mooie dingen door mensenhanden gemaakt. We kwamen terug met foto’s van tuinen, bloembakken, schilderingen, een standbeeld. De volgende uitdaging was om in gesprek te gaan met de makers van deze ‘kunst’.

Denken in dromen

Een van de deelnemers die in Heuvel werkt geeft aan: ‘Wat fijn om eens bij iemand aan te bellen met een positief verhaal in plaats van een probleem van overlast, hondenpoep of schimmel.’ Dit raakt de kern van deze game: niet denken in problemen, maar in dromen voor de wijk.

‘Mijn droom is mensen ontmoeten van mijn eigen leeftijd’, zegt Ria Philips. Ria is 49 jaar en zit door een ongeluk in een rolstoel. Zij woont in een zorgcentrum, maar leeft daar met mensen die veel ouder zijn. Ze vertelt: ‘Jullie kwamen bij Thebe binnen en vroegen mij naar mijn droom voor de wijk. Ik wil naar buiten, mensen ontmoeten en iets doen. Toen ben ik meegevraagd naar de huiskamer en nu zit ik hier en ben ik redactielid van het wijkkrantje Hart van de Heuvel. Dat vind ik erg leuk!’

Actie

Wij hebben de handen uit de mouwen gestoken en zijn gaan werken aan de eerste ‘oases’ voor de wijk: een schoon plein, een wijkkrant en een nieuwe huiskamer.

We hebben zwerfvuil geprikt rondom Huis van de Heuvel en het Nolensplein, brandgangen schoongemaakt en een aantal straten voorzien van sjablonen. De huiskamer in het wijkcentrum is voorzien van nieuwe meubels gemaakt van pallets. De redactie van de wijkkrant is gevormd en het eerste exemplaar zit bij de Heuvelaars in de brievenbus. Het begin is gemaakt! Dat hebben we gevierd met een housewarming!

We hebben geleerd dat onze dromen niet zo van elkaar verschillen.

Bewoners en wijkprofessionals hebben samen gewerkt aan dromen voor de wijk. We hebben geleerd dat onze dromen niet zo van elkaar verschillen. Dat we vooral van elkaars energie gebruik kunnen maken. Jeugdwerker Lisa van Weerdenburg merkt op: ‘Het starten van deze game was blijkbaar nodig om Heuvel opnieuw op gang te brengen. Eerdere pogingen om meer bewoners te betrekken waren gestrand. Ik zie nu nieuwe mensen en veel wijkkracht. Ik ben erg benieuwd of het lukt om het vast te houden met elkaar. Ik zie het als onze taak, als wijkprofessionals, om deze nieuwe community bij elkaar te houden en te borgen wat er nu aan energie is ontstaan.’

Motivatie van binnenuit

Deze opmerking raakt aan de vraag die ik vanaf het begin had: kan een community bestaan uit wijkprofessionals en bewoners? Deze kan ik nu alleen maar positief beantwoorden. In de evaluatie is ook veel gesproken over de rol van wijkprofessionals in de community: ‘Buiten dat ze erg welkom en belangrijk zijn, werd er vooral genoemd dat zij belangrijke schakelpunten zijn naar de systeemwereld en we ze echt nodig hebben om goede projecten te laten landen in de organisaties.’

Ook zelf kwam ik tot nieuwe inzichten. Zoals: een groep mensen die elkaar vindt, hoeft niet aan de gang te worden gehouden. Die is van binnenuit gemotiveerd!

 

Mariëlle Pieterse is adviseur Vitale Wijken bij Gemeente Breda en projectleider van Wijkimpuls en Breda Doet

afbeelding van Mariëlle Pieterse

Mariëlle Pieterse

Mijn naam is Mariëlle Pieterse. Ik werk voor en in de gemeente Breda als beleidsadviseur. Ik hou mij bezig met participatie (meedoen) in brede zin. Voorkomen kinderarmoede en energiearmoede zijn voor mij nu belangrijke topics.
afbeelding van Mariëlle Pieterse  

Mariëlle Pieterse

Mijn naam is Mariëlle Pieterse. Ik werk voor en in de gemeente Breda als beleidsadviseur. Ik hou mij bezig met participatie (meedoen) in brede zin. Voorkomen kinderarmoede en energiearmoede zijn voor mij nu belangrijke topics.

Lees meer: