Platform voor buurtontwikkeling

Een bijzondere ontmoeting met een voorbeeldige buurvrouw

De praktijk van het bouwen aan een netwerk
Blog
afbeelding van Erik Olijerhoek  
2 augustus 2017
Een bijzondere ontmoeting met een voorbeeldige buurvrouw

Foto: Naama ym (Flickr Creative Commons)

 

Sommige bewoners zijn een wandelend prikbord voor burenhulp. En dat zijn precies de inwoners die een online burenplatform succesvol maken. Erik Olijerhoek vertelt over een bijzondere ontmoeting.

 

 

Voor BUUV Leiden Leiderdorp help ik inwoners met het maken van een netwerk van burenhulp. Dat doe ik door actieve inwoners te benaderen en, als ze dat willen, samen te bepalen op welke manier ze een bijdrage kunnen leveren.

Mevrouw Van Dam nodigde mij uit om over burenhulp te komen praten. In de straat met rijtjeshuizen uit de jaren ‘60 springt dat van haar eruit door een rozenboog, potten met planten, zelfs nog wat bloemen in december en een bankje in de voortuin. Naast de voordeur hangt een bordje met ‘Welkom’. Ze is erg gastvrij en steekt, nadat ik een kop thee had gekregen, direct van wal.

“Het is toch gek dat buren elkaar niet meer kennen? De mensen aan de overkant van de straat hebben het zo druk met hun gezin. Dat zie ik als de één ’s ochtends vroeg met de bakfiets hun kinderen naar school brengt en de ander in de auto springt op weg naar het werk. ’s Avonds gaan ze weer op pad met de bakfiets, maar dan ligt er een sporttas in. Wanneer zien die mensen elkaar überhaupt? Die hebben echt geen tijd voor de buren. Maar ik zou ze best een beetje willen helpen als buurvrouw. Ik kan de kinderen uit school halen of even oppassen als ze willen sporten. We hebben geen contact, dus ik heb het er nog nooit over gehad. Ik weet niet eens hoe ze heten.”

Buren zoals mevrouw Van Dam zijn belangrijk

Onze ontmoeting is niet toevallig. Voor BUUV, een marktplaats voor burenhulp ben ik op zoek naar buren zoals mevrouw Van Dam. Zij zijn een belangrijke spil in netwerken van burenhulp. Ik probeer haar uit te leggen hoe BUUV werkt. Dat je op een website of op een prikbord in de wijk berichten kunt plaatsen. “Je kunt iets vragen en iets aanbieden, het werkt erg gemakkelijk. Zo kunnen buren die elkaar niet kennen, elkaar toch vinden,” zeg ik, maar mevrouw Van Dam hoort mij niet.

“De buurman die hier op de hoek woont is alweer vier jaar alleen. Zijn vrouw is overleden en zijn kinderen komen maar weinig langs. Ik breng hem af en toe een kop soep of iets anders lekkers. We kletsen dan over van alles en nog wat. Een paar weken geleden hielp hij mij met het snoeien van de heg.”

“Dat is erg aardig van u,” zeg ik.

“Ach, het kost geen moeite, het gaat vanzelf. Ik ben ook twee keer per week in de bibliotheek. Daar komen veel mensen die verlegen zitten om een kletspraatje. Als je dan met ze praat, ontdek je altijd wel een vraag en vaak kan ik die mensen voorstellen aan iemand anders die ik ken. Laatst nog zocht iemand een oppas voor de hond vanwege een ziekenhuisbezoek. Dat was binnen een uurtje geregeld, want toevallig ken ik iemand die dat wel wilde doen.”

“U doet heel veel aan burenhulp zonder dat u het zelf zo noemt.”

'Het zou geweldig zijn als u het platform zou gebruiken'

“Hier om de hoek op het winkelpleintje is een nieuwe zaak waar mensen een kopje thee kunnen drinken. Hartstikke gezellig. Ik hoorde daar dat de buurvrouw van twee straten verderop wel eens naar het museum zou willen. Ik ben naar haar toe gefietst en heb haar meegenomen. We hadden een erg leuke middag en zien elkaar nu regelmatig. Af en toe neem ik boodschappen voor haar mee, omdat ze zelf niet meer zo goed ter been is.”

“Mevrouw Van Dam,” probeer ik nog eens, “u bent precies de buurvrouw die BUUV nodig heeft. Hoe u hulp biedt en vraagt, is hoe burenhulp werkt.”

“Nou, dat valt allemaal wel mee hoor.”

“Nee, dat valt niet mee, u bent een voorbeeldige buurvrouw. Het zou geweldig zijn als u het platform BUUV zou gebruiken, om op die manier nog meer buren te bereiken.”

Nadat mijn thee op is en ik haar nog even geholpen heb met een instelling op haar I-pad, spreken we af dat ze bij zowel de bibliotheek als bij het buurtwinkeltje informeert naar de mogelijkheden om daar een BUUV-punt te beginnen. Dat is een plek waar vraag en aanbod van burenhulp samenkomen op een prikbord.

Met haar enthousiasme en inzet betekent mevrouw van Dam veel voor mensen in de buurt. Haar netwerk biedt toegangen naar andere netwerken. Als zij haar werkzaamheden verbindt aan BUUV, wordt BUUV zichtbaar en kan het groeien. Buren zoals mevrouw Van Dam zijn essentieel voor een succesvol platform voor burenhulp.

Erik Olijerhoek is zelfstandige met een eigen sociaal- en cultureel projectbureau.

Lees meer over:
afbeelding van Erik Olijerhoek  

Erik Olijerhoek

Met creativiteit en humor breng ik mensen bij elkaar. Samen werken we aan realiseren van maatschappelijke doelen. Meestal doe ik dat als projectleider, maar ook als adviseur, coach, manager, innovator, maker en schrijver.

Lees meer: