Platform voor buurtontwikkeling

Dit zijn de 3 sociaal werkers van het jaar!

We stellen de uitblinkers van 2020 aan je voor
Interview
afbeelding van Sociaal Werk NL  
27 mei 2020
Dit zijn de 3 Sociaal Werkers van het jaar!

Foto: Sociaal Werk Nederland

Er is in 2020 niet één sociaal werker van het Jaar, het zijn er maar liefst drie! We stellen ze graag aan jullie voor.

Simone Duin, Marloes Olde Hampsink en Marcel van Eck zijn alle drie verkozen tot ambassadeur voor sociaal werk. Met deze professionals - respectievelijk jongerenwerker, dak- en thuislozenexpert en gezinswerker - wordt de breedte van sociaal werk het komend jaar waardig vertegenwoordigd.

Onderaan dit artikel stellen de winnaars zichzelf voor

De lockdown heeft enorme impact op het werk van alle sociaal werkers; het is niet voor niets een cruciaal beroep. Daarom wil de jury aandacht en waardering vragen voor de bijzondere omstandigheden waarin sociaal werkers momenteel hun werk doen. En dus is er dit jaar niet één winnaar, maar zijn het er drie. Allemaal blinken ze uit in hun vak en gezamenlijk vertegenwoordigen ze drie werksoorten. Samen en ieder voor zich gaan ze de komende maanden overal in Nederland de grote waarde van sociaal werk uitdragen.

Lovende woorden van de jury

Lex Staal, voorzitter van de jury, citeerde uit het juryrapport:

‘Simone is enthousiast, ondernemend en bevlogen. Ze maakt duidelijk wat de kracht is van jongerenwerk als preventie-instrument. Ze is overal zichtbaar, zowel off- als online, en is sterk gericht op verbinding en samenwerking.’ Simone werkt als sociaal werker jeugd bij MeerWaarde, Haarlemmermeer.

‘Marcel heeft een sterke visie op de ontwikkeling van sociaal werk. Marcel is een verbinder; rond multiproblematiek binnen de gezinnen die hij ondersteunt en met de wijk- en buurtteams, maar ook tussen wetenschap en praktijk.’ Marcel is gezinswerker/sociaal werker bij Lokalis, Utrecht.

‘Marloes staat voor haar werk en is een overtuigende gesprekspartner. Mooi hoe zij ook binnen de ondersteuning aan dak- en thuislozen inzet op preventie. Haar motto: wonen is de basis!’ Marlous is sociaal werker, opvang onderdak en wonen/wijkcoach bij SMD/Wijkteams, Enschede.

Erkenning van sociaal werk als vitaal beroep

Begin april werden de winnaars, toen nog genomineerden, door Sociaal Werk Nederland geïnterviewd over de impact van de coronacrisis op hun werk en werd hen gevraagd wat de coronacrisis betekent voor de positie van het sociaal werk, nu en straks. 

Simone: ‘We zijn nog steeds goed aangesloten binnen het lokaal sociaal domein. Overleggen met onze partners gaan online gewoon door. En onze inzet op straat is ook nu onwijs belangrijk, zeker in combinatie met online werk. De wethouder heeft ons daar ook over gebeld, tijdens een rondje “bellen met sleutelfiguren”. Sociaal werk is een belangrijk beroep. Nu investeren in preventie betekent straks zwaardere zorg voorkomen. En ik hoop dat we de erkenning van het sociaal werk als vitaal beroep binnenkort terugzien in onze budgetten. Geen bezuinigingen meer, maar extra geld voor dit belangrijke werk.’

Marcel: ‘Zowel nu tijdens de coronacrisis als in de periode daarna is het sociaal werk keihard nodig. Als we op een creatieve en innovatieve manier met de huidige situatie omgaan ontstaan er allerlei nieuwe kansen en mogelijkheden, zeker als de positieve energie en de intensievere samenwerking die nu zijn ontstaan straks behouden blijven.’

Marloes: ’De preventieve rol van het sociaal werk is niet altijd zichtbaar, maar het maatschappelijke belang ervan is ook nu heel groot: voorkomen dat mensen uitvallen door armoede, stressklachten, noem maar op. Gelukkig zie je nu heel veel creativiteit omdat we hoe dan ook door willen blijven gaan. En ik hoop van harte dat dat ook na de crisis zo blijft: meer lef hebben om te doen wat nodig is en ons niet achter de kaders en onmogelijkheden verschuilen. Dat lijkt me echt fantastisch.’

Sociaal Werker 2020 - Simone from Saus! Digitale Producties on Vimeo.

Sociaal Werker 2020 - Marloes from Saus! Digitale Producties on Vimeo.

Sociaal Werker 2020 - Marcel from Saus! Digitale Producties on Vimeo.

 

Dit artikel is een samenvoeging van twee eerder verschenen artikelen op de website van Sociaal Werk Nederland. Lees de volledige artikelen hier en hier.

 

Lees meer over:
Sociaal werk of bekijk onze nieuwsbrief
afbeelding van Sociaal Werk NL  

Sociaal Werk NL

Sociaal Werk Nederland is de brancheorganisatie voor het sociaal werk in Nederland. Onze ruim 500 leden zijn actief in het brede sociaal domein.

Reageer op dit artikel

CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.