Platform voor buurtontwikkeling

Dit gebeurt als je de sterke kanten van bewoners écht centraal zet

Een warm welkom in Amerikaans buurthuis BakerRipley
Blog
afbeelding van Petra van Leeuwen  
23 juni 2017
Wat gebeurt er als je aandacht geeft dingen die al goed gaan?

Foto: Neigbourhood Centers Inc. (Flickr Creative Commons)

Appreciative Inquiry of waarderend onderzoek zet centraal wat al goed gaat en geeft dat kans om te groeien. In community center BakerRipley is deze filosofie voelbaar tot in de haarvaten. Een verhaal over een warm welkom.

Dit voorjaar was ik in Houston, Texas voor een bestuursvergadering. Ik had goede verhalen gehoord over het BakerRipley Neighborhood Center waar ons overleg zou plaatsvinden; een vooruitstrevend buurthuis in deze multiculturele stad. Ik verheugde me erop dat met eigen ogen te gaan zien.

De vergadering was van de International Federation of Settlements and Neighborhood Centers (IFS), een netwerk van organisaties die zich over de hele wereld inzetten voor het versterken van buurten en wijken. Zodra ik uit de auto stapte, voelde het als thuiskomen op het prachtige terrein van dit buurthuis. Leerlingen van de  New Neighbor School hadden voor ieder bestuurslid een bord gemaakt waarop we in de eigen taal welkom werden geheten. Op het mijne stond Namaste en ernaast stonden twee prachtige jonge meisjes. Ik vroeg me af wat hun verhaal was.

Wat is Appreciative Inquiry?

Alles wat aandacht krijgt, groeit. Dat is een van de uitgangspunten van waarderend vernieuwen of onderzoeken (ook wel: appreciative inquiry). Waarderend vernieuwen is een verandervisie- en aanpak waarbij men met elkaar onderzoekt wat werkt. Die werkzame elementen vormen vervolgens de basis om tot een succesvolle verandering te komen. 

Lees er hier meer over.

Liefde, vluchteling, wereldleider

Terwijl ik rondliep, kon ik het warme welkom dat het buurthuis aan meer dan negentig verschillende nationaliteiten biedt, ZIEN, HOREN en VOELEN. Ik kon het ZIEN in de open ruimtes, de sprankelende kleuren, de briljante kunst, de krachtige posters en interessante cursussen. De muren zaten vol met IK BEN-posters van kinderen waarop ze lieten zien waar ze trots op waren: liefde, vluchteling, wereldleider, Syrisch … Ik kon kinderen HOREN spelen en lachen, ik zag vrouwen dansen, er waren overal opgewonden gesprekken en medewerkers die op een waarderende manier praatten.

Het begint met een waarderende manier van praten

Ik hoorde de zorgvuldig gekozen bewoordingen die hoop voor de toekomst creërden; voortbouwend op trots gepresenteerde of goed gevonden krachten. ‘Omdat verandering begint met de eerste nieuwe vraag’, legde het team van het buurthuis uit. Hun vragen gingen vooral over dromen, over sterke kanten van mensen, de manier waarop nieuwe buren willen bijdragen aan de samenleving. Ik kon HOREN hoe vijfdeklassers hun presentaties gaven over hun land van oorsprong waardoor ik meer leerde over Congo en Libanon. Ik kon de oprechte liefde en het respect voor mensen VOELEN. Deze omgeving, levendig en positief, bleek een echte koesterende plek.

Geloof in sociaal werk dat bouwt op de kracht van mensen

BakerRipley ligt mij nu na aan het hart. Voor mij persoonlijk was het fantastisch om een plek te bezoeken waar de waarderende manier van werken bewaarheid wordt. Waar ik kon zien wat het betekent om een warm welkom te krijgen. Waar Appreciative Inquiry als aanpak in alle haarvaten te merken was. In mijn werk als trainer en adviseur geloof ik in sociaal werk dat bouwt op de kracht van mensen. Daarin liggen mijn passie en ambitie voor Nederland. BakerRipley voelde als een droom die werkelijkheid is geworden. Ik heb extra motivatie mee teruggenomen naar Nederland om hier in onze steden ook warme en gastvrije BakerRipley ervaringen te creëren. Ik ben dankbaar dat ik de kans heb gekregen om het zelf te zien, te horen en te voelen!

 

Petra van Vliet is senior adviseur en trainer bij Movisie.

 

Werk jij ook met Appreciative Inquiry? Deel jouw ervaring!
Lees meer over:
afbeelding van Petra van Leeuwen  

Petra van Leeuwen

<p>Bestuurslid van IFS en Senior Adviseur en&nbsp;trainer bij Movisie</p>

Reageer op dit artikel

CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.