Platform voor buurtontwikkeling

Dichtbij op afstand

Documentaire over sociale verbondenheid tijdens corona
Praktijkverhaal
afbeelding van Redactie  
29 december 2020

Hoe zorg je voor sociale verbondenheid in tijden van corona? Filmmaker Wijnand Slurink laat in een documentaire bewoners, vrijwilligers en professionals in de Utrechtse wijk Overvecht aan het woord.

 

Buurtwijs maakte een feestdagenselectie van bijzondere artikelen die je bijpraten, inspireren en aan het denken zetten over buurtontwikkeling. Schenk jezelf een mok warme chocolademelk in, kruip onder de boom en geniet van deze verhalen☕?.

Normaal zorgt buurthuis de Boog in Utrecht Overvecht voor verbondenheid in de wijk. Sociaal makelaar Geesje en haar collega’s houden hierdoor goed zicht op wat er in de wijk speelt. Maar de coronacrisis heeft het dagelijkse leven in Nederland flink stil gelegd. Ook het buurthuis moest hierdoor sluiten. Een flinke uitdaging voor veel mensen. Hoe zorg je ervoor dat een wijk nog verbonden blijft en je de kwetsbare mensen nog kan helpen? 

Perspectief van bewoners en vanuit het buurthuis

De film van Wijnand Slurink vertelt het verhaal vanuit twee perspectieven: de wijkbewoners en de mensen achter het project BuurtMaaltijden. Met wijkbewoners voeren we gesprekken over hoe ze deze tijd doorkomen en wat ze er moeilijk aan vinden. Daarnaast geven de mensen achter het project en het buurthuis een inkijk in hoe ze hun belangrijke werk in deze tijd voort te zetten en de wijk verbonden weten te houden. 

Bekijk hieronder de documentaire Dichtbij op Afstand.

Belang van een ontmoetingsplek

In de documentaire komt het belang van een ontmoetingsplek in een wijk goed naar voren. Dit is ook één van de 8 lessen die uit de publicatie Wij in de Wijk naar voren komen. Deze geleerde lessen zijn afkomstig uit initiatieven van inwoners, professionals, gemeenten en soms ook bedrijven, die de handen ineenslaan om hun omgeving prettiger, leefbaarder en socialer te maken. 

 

Lees meer over:

Lees meer: