Platform voor buurtontwikkeling

De identiteit van een buurt ontstaat niet toevallig

Luistertip: 100 jaar Thuis Zijn in Woensel West
Reportage
afbeelding van Kijk en luister  
11 mei 2022

Wat hebben pauperparadijzen met Vogelaarwijken te maken? En hoe is de term ‘volksbuurt’ ontstaan? Een audiodocumentaire over Woensel-West. Over de historie, gentrificatie en de toekomst. 

 

Vijftig jaar geleden werd Eindhoven een thuishaven voor verschillende migrantengezinnen. Inmiddels is de stad rijk aan vertellingen over ontheemding en thuis zijn. Onderzoekers en podcastmakers Munganyende Hélène Christelle en Süheyla Yalcin van het guerrilla audiocollectief Fufu&Dadels reisden via het verleden naar de toekomst en maakten zo deze prachtige en authentieke audiodocumentaire 100 jaar Thuis Zijn. Over hun eigen migratiegeschiedenis en die van andere Eindhovenaren. 

Trailer voor ‘100 jaar thuis zijn’ – audiodoc Fufu & Dadels over 100 jaar migratie in Eindhovense wijk Woensel West

De ‘ander’

In de audiodocumentaire ontstaan verhaallijnen tussen het verleden, 100 jaar terug, en een bloeiende toekomst. Tussen globalisering en hyperlokale ontwikkelingen. De podcastmakers nemen je mee naar Woensel-West, en vertellen hoe deze wijk is ontwikkeld door de jaren heen. 
Het verhaal van Woensel-West is niet een opeenstapeling van toevalligheden. De industriële revolutie hielp de eerste arbeidsmigratie in Nederland op gang. Eerst kwamen de Drentse boeren naar het zuidelijker gelegen Eindhoven om daar te gaan werken. Later volgden er nieuwkomers uit Italië, Marokko en Turkije. In de podcast wisselen persoonlijke verhalen en (historische) beschouwingen elkaar af. Van het opgroeien tussen kartonnen vinexhuizen en kleine straatjes tot gezellige barbecueënde buurmannen. En over hoe je als ‘de ander’ wordt gezien als je in de volkswijk woont. 

‘Je kunt ook een gemeenschap vormen rondom het niet-hebben'

De podcast is een bijzondere reflectie op hoe een wijk zich ontwikkeld, en het laat je met andere ogen kijken naar je eigen wijk. Het laat zien dat waar je woont invloed heeft op wie je wordt en hoe wijkenbeleid invloed heeft op mensenlevens. 

 

Lees meer over:
afbeelding van Kijk en luister  

Kijk en luister

Om alvast in de weekend vibe te komen, plaatsen we op vrijdag een luister- of kijktip op buurtwijs.nl.

Reageer op dit artikel

CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.