Platform voor buurtontwikkeling

Dagboek van een sociaal werker (slot)

Week 9 – 12: we gaan weer open!
Blog
afbeelding van Roselien  
7 juli 2020
Dagboek van een sociaal werker (slot)

Vanaf het moment dat we in quarantaine moeten houdt sociaal werker Roselien Ramkhelawan een dagboek bij over wat dit betekent voor haar werk. Na 12 weken gaan de deuren van het buurtcentrum langzaam weer open.

Week 9

De hectiek begint te dalen. Juist in deze onzekere tijd is het van belang om duidelijkheid voor mezelf te creëren zodat ik toch nog mijn passie kan uitvoeren. In mijn vorige blog schreef ik  ‘tussendoor behandel ik de casussen’ terwijl dit juist onze hoofdtaak is. Maar we vinden het vanzelfsprekend. Als maatschappelijk werker is het van grote waarde om over sociaal werk te schrijven: wat houdt ons beroep in? Wat moeten we doen en wat moeten we laten? Ik vind het belangrijk dat ‘we’ antwoorden formuleren op deze vragen. Bijvoorbeeld over de hulp van vrijwilligers. Dankzij de vele vrijwilligers kunnen we ons werk ook goed doen. In coronatijd hebben we weer gemerkt dat ze goud waard zijn. Ik ben diepgeraakt hoe, uit het niets en in zeer korte tijd, er zoveel ontstond.   

‘De problemen in gezinnen nemen toe. Ik krijg appjes in het weekend, waarin de spanning bijna voelbaar is.’

De problemen in gezinnen nemen toe. Ik krijg appjes in het weekend, waarin de spanning bijna voelbaar is. Ik probeer het te sussen en hoop dat de situatie houdbaar blijft. Meer kan ik nu niet doen. Ik overleg met collega’s en met netwerkpartners.  

Week 10

Doordat het afgelopen weken rennen en vliegen was heb ik heel veel achterstand in mijn administratie opgelopen. Tijdsregistratie, casussen invoeren en bijwerken etc. Ik neem mij voor om deze week alles in te voeren, anders ben ik het overzicht kwijt.

Dinsdag 19 mei zegt premier Rutte dat we vanaf 1 juni beperkt open mogen. Gelukkig dat we iets meer ruimte krijgen om ons werk uit te breiden. Er mogen maximaal 30 personen in een wijkcentrum. Extra overleg inplannen is dan mogelijk. ‘Hoe en in welke vorm gaan we de wijkcentrum weer opengooien?’ is de vraag die momenteel centraal staat. 
Uiteindelijk zijn we tot een creatieve oplossing gekomen. We gaan 30 genummerde kaartjes maken. Je krijgt alleen toegang in het wijkcentrum met een kaartje. Bij het verlaten van het wijkcentrum kan de bezoeker het kaartje weer inleveren. Zijn de kaartjes op, dan moet de eerstvolgende bezoeker wachten tot er weer een kaartje vrij komt. Zo houden overzicht van hoeveel mensen aanwezig zijn in het wijkcentrum. 

Verder zijn we druk met looproutes, desinfecterende handgels, verplaatsbare geplastificeerde stands en schermen voor de balie. En denken we na over hoe we netwerkbijeenkomsten fysiek gaan opzetten, hoe we bekend maken bij bewoners dat we per 2 juni weer open gaan en wie de maatregelen gaat handhaven. Zoveel zaken waar voorheen nooit rekening mee had gehouden.

Week 11

Deze week hebben we gebruikt om de puntjes op de ‘i ‘te zetten voor de heropening van het wijkcentrum. We hebben een speciale Covid-19 agenda gemaakt, waarin we onze gesprekken kunnen inplannen en het aantal personen kunnen vermelden, zodat we geen risico lopen dat we straks met meer dat dertig personen in het wijkcentrum zitten. Ik heb ook mijn eerste fysieke gesprek ingepland. Ook gaan we onze extra service die we hadden opgestart, met vrijwilligers om elke dag maaltijden te koken en eventueel bezorgen afbouwen. De donderdaggroep ‘Gebakken Peren’ bestaat al langer en blijkt elke donderdag een warme maaltijd te koken voor bewoners die het nodig hebben.

Week 12

‘Ik weet niet of ik wel helemaal veilig kan werken’

Dinsdag 2 juni gaan we open. Eindelijk na ruim twee en een halve maand. Best spannend! Want ik wil ook gezond blijven en ik weet niet of ik wel helemaal veilig kan werken. Als ik een afspraak inplan dan stel ik de standaard vragen: Bent u gezond? Heeft u koorts? Bent u verkouden? Ik hoop maar dat men eerlijk is. Woensdag 3 juni is mijn eerste fysieke gesprek. Op de tafel staat een geplastificeerd scherm. Best wel raar om zo een gesprek te voeren, maar het ging prima. Over het algemeen is deze week goed gegaan.  Geen rare gevallen. De ontmoetingsgroepen zijn gestart. De tafels in wijkcentrum St. Joseph zijn op gepaste afstand neergezet. Er komt een groep eten met elkaar. Dit zorgt gelijk al voor een andere sfeer in de wijkcentrum. Nog niet alles is opgestart. Sommige groepen trappelen om te kunnen beginnen. Het is goed om te zien dat mensen weer terugkomen en dat mensen weer vertrouwen beginnen te krijgen. 

De vraag blijft hoe starten we de rest op? Bijvoorbeeld het inloopspreekuur. Voor corona was het inloopspreekuur barstensvol en ineens hield het op. Nu gaan wij het weer opstarten. Niet alle collega’s kunnen zelf aanwezig zijn, omdat dit te risicovol is. Dit zal opgevangen moeten worden. Dus de druk blijft bestaan naast je eigen werk. De toekomst zal het leren hoe dit zal uitpakken. Het blijft spannend! 

 

Dit is het derde en laatste deel van het dagboek dat Roselien tijdens de coronacrisis voor Buurtwijs bijhield. Lees ook het eerste deel en het tweede deel

Lees meer over:
corona, Sociaal werk of bekijk onze nieuwsbrief
afbeelding van Roselien  

Roselien

Ik ben Roselien Ramkhelawan. Sociaal werker in Hilversum-Oost. Een heel dynamisch wijk. Er gebeurt veel in de Wijk. Bij versa welzijn werken wij in Hilversum-Oost volgens de Rijnlandse methodiek (zelfsturend, geen manager).

Lees meer: