Platform voor buurtontwikkeling

Buurtwijs is jarig! Wat hebben we het afgelopen jaar bereikt?

Een overzicht van 22 praktijkverhalen boordevol ervaringskennis
Blog
9 mei 2017
Buurtwijs is jarig: wat hebben we het afgelopen jaar bereikt?

Foto: Rene Passet (Flickr Creative Commons)

 

Vandaag is het precies 1 jaar geleden dat we Buurtwijs.nl officieel lanceerden. Gedurende het afgelopen jaar deelden veel buurtmakers hun praktijkkennis in een praktijkverhaal. Wat hadden zij te vertellen?

 

Het buurtwijsnetwerk is in de afgelopen 365 dagen flink gegroeid. Steeds meer buurtmakers en geïnteresseerden sluiten zich bij Buurtwijs aan en vertellen hun verhaal. Buurtwijs groeit steeds verder uit tot een netwerk van betrokken experts met een mix van achtergronden en specialismes. Met elkaar laten zij zien wat buurtmakers doen en waarom de inzet van opbouwwerkers, actieve bewoners en buurtondernemers helpt om buurten in Nederland levendig te maken.

Geen cijfertjes maar verhalen

Wat buurtmakers doen is moeilijk in cijfertjes te vatten. Doelen als: ‘het verbeteren van leefbaarheid’ laten zich nu eenmaal niet zo gemakkelijk meten. Dat maakt het moeilijk om het effect van hun werk weer te geven. Echte verhalen over de praktijk geven wel een beeld van wat buurtmakers bereiken. De onderstaande buurtmakers namen voor Buurtwijs de tijd om te reflecteren op hun werk en schreven in eigen woorden op wat ze doen.

Tweeëntwintig praktijkverhalen boordevol ervaringskennis

 


1. Buurtondernemer Manon Becher uit Amsterdam beet het spits af. Ze deelde een verhaal over Starters4Communities: Hoe pas afgestudeerden buurtinitiatieven helpen met een businessmodel.

 


2. Tom Schram en Leon Beckx, trainers en buurtondernemers uit Amsterdam schreven dat professionals nog een slag te maken hebben in het werkelijk benutten van capaciteiten van bewoners en dat ook professionals hun eigen ruimte moeten bevechten, net zoals zij dat van bewoners verwachten. En over hoe juist kleine interventies in krachtwijken ervoor kunnen zorgen dat wijken weer gaan bloeien.

 


3. Actief bewoner en docent Social Work Mieke Klaver uit Den Haag vertelt hoe ze de leefbaarheid in haar Haagse buurt Segbroek opfleurt met een buurtcircus. En dat daarbij de samenwerking met bestaande organisaties veel aandacht vraagt.

 


4. Procesbegeleider Maartje Bos uit Amsterdam vertelt over de Oasis Game in Amsterdam Noord. Hoe bewoners hun eigen dromen ontdekken en in een buurtcoöperatie gezamenlijk er aan werken om die te realiseren.

 


5. Buurtondernemer en actief bewoner Feye van Olden uit Amsterdam vertelt wat bewoners hebben aan de deeleconomie. Wie niets te delen heeft, heeft er volgens hem ook toch profijt van.

 


6. Marit Oude Engberink uit Utrecht legt uit wat je wel (en niet) kunt bereiken met een online burenplatform. Ze deelde 4 tips hoe je kunt bouwen aan een stevig online buurtnetwerk.

 


7. Opbouwwerker Drieseree Schinkel uit Leeuwarden vertelt waarom uitkeringsgerechtigden regelvrije zones nodig hebben om hun talenten te ontwikkelen.

 


8. Buurtondernemer Suzan Verdonschot uit Utrecht legt uit hoe het kan dat anderen haar werk beschouwen als vrijwilligerswerk, maar dat juist de betaalde rol van procesbegeleider erg belangrijk is voor het resultaat van een buurtproject. 

 


9. Rachella Dubbeldam, die samen met Suzan en andere buurtondernemers samenwerkt in een collectief, vertelt wat dat samenwerken allemaal oplevert.

 


10. Actief bewoner Daan Vosskuhler en Ria Roelofs vertellen over de aanpak ‘Vitale Wijken’ hoe ze het vertrouwen winnen van bewoners in Amersfoort zodat die bereid zijn om zich in te zetten voor hun buurt.

 


11. Opbouwwerker Sylvia de Goede uit Amsterdam deelde in een serie verhalen hoe ze omgaat met de dilemma’s in haar werk. Ze deelde openhartig 3 lessen die ze leerde, bijvoorbeeld dat je je als opbouwwerker kwetsbaar moet opstellen tegen bewoners.

 


12. Buurtondernemer Erik Olijerhoek uit Leiden vertelt over een bijzondere ontmoeting met een voorbeeldige buurvrouw, die als een wandelend prikbord fungeert voor BUUV, een burenhulpwebsite.

 


13. Opbouwwerker en coach Daniel Pit vertelt in een serie verhalen hoe hij sociaal werkers in Heerenveen begeleidt in het ontwikkelen van een preventieve aanpak en hoe sommige werkers hun ‘straatvrees’ overwinnen.

 


14. Actief bewoner Claudia Brugman uit Utrecht vertelt over haar buurtinitiatief Straotpraot waarin ze op straat koffie drinkt met vreemden en zo de gezelligheid terugbrengt in de buurt.

 


15. Opbouwwerker Mieke de Lange vertelt hoe ze Sabine en Marjon, twee bewoners, met elkaar in contact brengt. En wat zoiets ogenschijnlijks kleins kan opleveren.

 


16. Actief dorpsbewoner Henk van Setten, schreef een verhaal over Vitaal Kekerdom en won daarmee de schrijfwedstrijd omdat het illustreerde hoe belangrijk actieve bewoners zijn voor kleine kernen.

 


17. Opbouwwerker Marien van Schijndel beschrijft hoe hij in een Drents dorp waar weinig emoties worden gedeeld, tijdens een dialooggesprek toch ineens met 10 huilende vrouwen aan tafel zit.

 


19. Sociaal Gerontoloog en opbouwwerker Willie Oldengarm verdiept zich al jaren in het bestrijden van eenzaamheid en beschrijft wat je wél kunt doen tegen eenzaamheid.

 


20. Buurtondernemer en actief bewoner Fenneke van der Deijl vertelt hoe je het voor elkaar kunt krijgen om de prioriteiten van bewoners(initiatieven) toch op de gemeentelijke agenda te krijgen.

 


21. Sociaal ondernemers Stefan Roolvink, Elvira Nijboer en Kiki de Boer vragen zich af of buurtinitiatieven ook commercieel mogen denken en vertellen wat lokale initiatieven kunnen leren van een sociale onderneming.

 


22. En tot slot legt opbouwwerker Walter van Vliet uit dat het opzetten van een moestuin helemaal niet over wortels en grond gaat maar over het managen van weerstand en het beïnvloeden van politiek spel.

 

Het delen van een praktijkverhaal leverde deze buurtmakers extra aandacht voor hun werk op. Wil jij ook aan de buitenwereld laten zien hoe jij de buurt levendiger maakt? Dien jouw verhaal in op de website of mail naar: info@buurtwijs.nl.

 

Lees meer: