Platform voor buurtontwikkeling

Buurtrelaties in een oogopslag

Buurtkaart maakt wijkverbindingen zichtbaar
Instrument
afbeelding van Heleen van Praag  
25 september 2018
Buurtkaart maakt wijkverbindingen zichtbaar

Foto: Brian Abeling (Flickr Creative Commons)

Als community builder ga je voor het ontstaan van meer relaties en kansen in de buurt. Resultaten van je inzet zijn vaak voelbaar, maar niet zichtbaar. Toch kun je ze zichtbaar maken. Heleen van Praag vertelt hoe.

 

 

Buurt- en gemeenschapskracht zichtbaar maken gaat verder dan alleen activiteiten in beeld brengen. Als community builder ben je er op uit dat er meer relaties en vriendschappen in de buurt ontstaan en maak je ook zichtbaar wat normaal gesproken onzichtbaar is. Bijvoorbeeld dat door community building-activiteiten meer bewoners elkaar na een tijdje bij naam kennen, welke mensen elkaar beter hebben leren kennen en samen optrekken, of er nieuwe vriendschappen en relaties in de buurt zijn ontstaan, voor wie persoonlijk iets veranderd is. Maar ook welke ‘haakjes’ ontstaan zijn die onverwacht tot nieuwe gebeurtenissen, relaties en initiatieven hebben geleid.

 

 

Als je dat samen met bewoners in een buurtkaart inzichtelijk maakt, ontstaat er een heel andere kijk op de buurt en de gemeenschap. Én heb je meteen je verhaal klaar voor de verantwoording richting subsidiegevers.

Proces van community building

Hoe maak je zichtbaar wat het proces van community building inhoudt? Dit gaat veel verder dan de activiteiten die zichtbaar zijn in de buurt. Minstens even belangrijk zijn de onderlinge relaties, vriendschappen en onverwachte gebeurtenissen. Dit kun je op een creatieve en aansprekende manier weergeven in een buurtkaart.

Tijdens de Popeldag voor community builders (actieve bewoners en beroepskrachten) die werken of willen werken vanuit de ABCD-aanpak, volgde ik de workshop ‘De Magt van Haakjes en Relaties’. Houriya Harrane van Versa Welzijn nam ons mee in de buurtkaart die zij maakte van een Syrische middag in Hilversum. Deze dag werd geïnitieerd door een groep statushouders die samen met andere actieve Hilversummers iets positiefs widlen doen voor de buurt.

Geluksgevers

De statushouders willen zich presenteren als geluksgevers in plaats van gelukzoekers. Gedurende de middag, die door 150 bewoners werd bezocht, ontstaan er stapsgewijs ideeën, plannen en nieuwe waardevolle contacten. Ondertussen vinden deze geluksgevers, omringd door trouwe vrienden, hun weg en nemen zelf initiatief naar opleidingen, vrijwilligerswerk, samen wandelen, koken en andere activiteiten.

Houriya is de smeerolie die her en der verbindingen legt waarbinnen dit alles kan ontstaan en groeien. De buurtkaart laat zien hoe de kansrijke haakjes en relaties lopen en hoe mensen elkaar steeds beter weten te vinden. Houriya presenteerde haar ‘community building kaart’ aan de gemeente en kreeg een enthousiaste respons. Dit werkt beter dan een verslag.

 

 

Aan de slag

Na dit inspirerende voorbeeld gaan we in tweetallen aan de slag om zelf een buurtkaart te maken rond een project of activiteit. Zelf pak ik het voorbeeld van Pauzelandschap Potterspoort. Dat is een braakliggend terrein in Gouda dat door bewoners is omgetoverd tot een prachtig parkje met een grote betonnen Koe in het midden als ‘landmark’. We kijken terug in de tijd: hoe is dit initiatief tot stand gekomen en hoe zijn er steeds meer mensen hierbij betrokken geraakt?

Voorbeeld van een buurtkaart

Mijn tekentalent is blijven steken op het niveau van groep 3, maar dat neemt niet weg dat het reuzeleuk is om met plaatjes, symbolen en pijlen het proces in beeld te brengen. Jammer als de tijd om is en de kaart nog niet klaar is. Er is nog zoveel te ‘vertellen’ over de onderlinge relaties die zijn ontstaan en ook na dit project hebben doorgewerkt. Dit smaakt naar meer!

In een tijd waarin steeds minder wordt gelezen is dit een mooie manier om een project in beeld te brengen en je verhaal te presenteren.

 

Heleen van Praag is betrokken bij Gouda Bruist en is initiatiefnemer van Ideeën Brouwerij. Dit verhaal verscheen ook op de website van LSA Bewoners.

afbeelding van Heleen van Praag

Heleen van Praag

Aanjager van Gouda Bruist, actief als bewoner en zelfstandige. Gespecialiseerd in het op gang brengen van een lokale beweging van onderop. Auteur van Bruisen, Brouwen, Binden - handboek voor lokale community builders.
afbeelding van Heleen van Praag  

Heleen van Praag

Aanjager van Gouda Bruist, actief als bewoner en zelfstandige. Gespecialiseerd in het op gang brengen van een lokale beweging van onderop. Auteur van Bruisen, Brouwen, Binden - handboek voor lokale community builders.

Lees meer: