Platform voor buurtontwikkeling

Buurtnetwerken zijn goud waard in coronatijd

Vrijwilligersmachine draait op volle toeren
Artikel
afbeelding van Karlijn Ligtenberg  
2 april 2020
Buurtnetwerken zijn goud waard in coronatijd

Foto: stock (123rf)

Dankzij het levende netwerk in het Drentse Gasselternijveen, kwam de vrijwilligersmachine daar snel op gang. Bewoners ondersteunen elkaar én de lokale huisarts. Hulp blijkt in de kleine dingen te zitten.

Vrijwilligers koken, rijden rond met boodschappen en bellen elkaar veel – voor de gezelligheid én voor hulp. In de crisistijd wordt de waarde van buurtnetwerken nog meer zichtbaar. In het Drentse Gasselternijveen kwam de burenhulp in tijden van Corona razendsnel op gang. Buurtbewoners wisten elkaar gauw te vinden, omdat ze elkaar kennen via activiteiten in lokale vereniging MFC de Spil en via andere dorpsactiviteiten.

‘Mensen zijn vrij rustig en heel behulpzaam. Iedereen wil wat doen’, vertelt Carla IJntema, werkzaam bij welzijnsorganisatie Impuls van de gemeente Aa en Hunze als activiteitenbegeleidster en buurtwerker. 'Bij de ouderen zie ik meer angst. Ze zijn gespannen, voelen zich eenzaam. Doordat er van alles afgelast wordt, hebben ze veel tijd over. Verveling ligt op de loer en de kruiswoordpuzzels in de supermarkt zijn al uitverkocht. Zometeen ga ik zelf wat pakketjes printen en door de brievenbus doen. Wel met de juiste voorzorgsmaatregelen zoals het goed wassen van mijn handen voordat ik het papier vastpak.’

'Veel mensen kennen elkaar van het multifunctioneel centrum, het is nu heel makkelijk om mensen te verbinden'

Kleine gebaren als deze, maakt welzijnswerker Carla niet alleen. In een roerige tijd zoals nu, kan ze meteen bouwen op het netwerk van de plaatselijke dorpscoöperatie, een paraplu waar veel werkgroepen – van busvervoer tot de huiskamer voor ouderen en het Dorpsloket – onder vallen. Carla: ‘Aan vrijwilligers geen gebrek. Veel mensen kennen elkaar van het multifunctioneel centrum. Voor mij is het nu heel makkelijk om mensen te verbinden.’

Verjaardagsfeest via de telefoon

Paar keer per week ontmoeten buurtbewoners elkaar normaal gesproken in de gezellige Huiskamer. Deze huiskamer draait mede dankzij de inzet van zo’n twintig vrijwilligers. Nu de ontmoetingen in het buurtcentrum zijn opgeschort, houden zij het contact met kwetsbare ouderen via de telefoon in stand.

Bellen voor de gezelligheid en om je hart te luchten is belangrijk, maar soms hebben bewoners specifieke hulp nodig. Dan kunnen ze terecht bij het Dorpsloket. Carla: 'Vrijwilligers die gewoonlijk het Dorpsloket bemensen, nemen nu vanuit huis de telefoon op. Zij hebben al korte lijntjes met maatschappelijk werk, de kerk, de voedselbank, de huisarts, de dorpscoöperatie enz. Zij weten wie ze moeten hebben als iemand een kapotte computer heeft.’ Ook aan verjaardagen wordt gedacht. Bewoners krijgen op die dag zoveel mogelijk belletje. ‘Zodat mensen zich nu toch een beetje jarig voelen', vertelt Carla.

Koken voor de buurt

Behalve een luisterend oor zorgen vrijwilligers ook voor een volle maag. Carla: 'Eén van de vrijwilligers heeft bijvoorbeeld een boerderij met een groepskeuken. Zij kookt gemakkelijk voor veel mensen tegelijk, zet de maaltijden in de auto en rijdt een rondje door Gasselternijveen. Voor de mensen die normaal gesproken een paar keer per week in de huiskamer eten, is dat een uitkomst. Zo kunnen ze toch een beetje aan gewoontes vasthouden.’

Mocht de reguliere maaltijdservice vanwege corona meer aanvragen binnen krijgen voor thuisbezorging, dan worden zij tijdelijk gesteund door extra vrijwilligers uit Gasselternijveen. De dorpscoöperatie in Gasselternijveen heeft een eigen bus, inclusief vrijwilligers die hem besturen. Zij kruipen dan achter het stuur om maaltijden bij mensen af te geven. De plaatselijke supermarkt kan ook rekenen op deze busvrijwilligers. Dat is welkome hulp, zeker nu veel meer mensen uit voorzorg binnen (moeten) blijven en hun boodschappen online bestellen.

Medicijnen op een dienblad

Op dit moment wordt aan ieders gezondheid gedacht. Er gaat elke dag een vrijwilliger naar de apotheek om bestellingen op te pikken en rond te brengen. Hij geeft de medicatie vanaf een dienblaadje aan bij de voordeur – alles om besmetting te voorkomen. Voor de huisarts werkt het zo ook goed. Die hoeft het in deze drukke tijden niet zelf te doen, en omdat één vrijwilliger alle bezorgingen op zich neemt, zijn er minder mensen (en dus minder contactmomenten) in de praktijk. Zo draagt iedereen zijn of haar steentje bij.

Dit artikel verscheen eerder op de website van LSA Bewoners.

Hoe ga jij als buurtmaker te werk in de tijd van sociaal isolement? Wat is jouw geheime wapen? Laat het ons weten door je reactie te mailen naar info@buurtwijs.nl of achter te laten onder dit Facebookbericht en deze tweet.
Lees meer over:
afbeelding van Danielle van Oostrum

Danielle van Oostrum

Ik werk als communicatieadviseur bij Movisie. Voor Buurtwijs verzorg in de webredactie, onderhoud ik het Facebookaccount en maak ik de nieuwsbrieven.

Lees meer: