Platform voor buurtontwikkeling

Buurtleren: marktplaats voor kennis

Kennisuitwisseling en betekenisgeving gaan hand in hand
Instrument
5 februari 2019
Sociale Winkel

Foto: Eveline Versluis

Sociaal makelaar en pionier Klaas Wever zet digitale mogelijkheden in om mensen en talenten bij elkaar te brengen. Hij ontwikkelde een buurtplatform voor kennisuitwisseling.

 

Na een lange carrière in het onderwijs wilde Klaas Wever uit Heerhugowaard zijn grenzen verleggen en meer mensen de mogelijkheid bieden om zich in volle breedte te ontplooien binnen een sociale omgeving. In 2016 richtte hij samen met zijn zoon Chris de Sociale Winkel op in een leegstand pand in winkelcentrum ‘De Broekerveiling’ in Broek op Langedijk. Dit was de eerste sociale winkel van Nederland en werd een grote trekker voor allerlei mensen op zoek naar gezellige contacten, of een vraag.

De Sociale Winkel is een laagdrempelige plek waar je een vraag kunt stellen, een idee kunt opperen, een afspraak kunt maken voor een eigen activiteit. Activiteiten, die voor een ieder toegankelijk en betaalbaar moet zijn. Het is een ontmoetingsplek, het dorpsplein waar mensen elkaar ontmoeten. Waar onverwachte, maatschappelijke, sociale, inspirerende, creatieve, activiteiten worden gestart. Waar mensen weer kansen krijgen en geloven in mogelijkheden in werk, studie, onderzoek. Waar je actief zelf het initiatief kunt nemen of deelnemen. De Sociale Winkel organiseert wekelijks wandelingen waar veel mensen aan meedoen. Een van de deelnemers heeft de verhalen van mensen zelf opgehaald en hier een boekje van gemaakt. Het bruist en leeft.

‘We hebben hiermee echt een maatschappelijke taak opgepakt maar doen dit vooralsnog zonder structurele subsidie van de gemeente’

De Sociale Winkel is inmiddels een begrip in de regio en er komen wekelijks zo’n 200 mensen naar de activiteiten. Klaas Wever: ‘We hebben hiermee echt een maatschappelijke taak opgepakt maar doen dit vooralsnog zonder structurele subsidie van de gemeente. We hopen dat dit er toch nog eens van gaat komen want het blijft heel hard nodig.’

Marktplaats voor leren

Het pionieren zit Klaas in het bloed want inmiddels is hij ook begonnen met Buurtleren.nl en staat ook dit initiatief weer als een huis. Door een gesprek met een buurtgenoot kwam Klaas op dit idee om een buurtplatform voor kennisuitwisseling op te zetten. Zijn buurman zei: ‘Weet je, Klaas, ik ben veel in mijn huis bezig en wat zou het nou handig zijn als ik een beetje kon lassen. Maar ja, om dat te leren moet ik me eerst inschrijven bij dat ROC waar jij werkt. Daarna jaren lessen volgen. Dat kost veel geld en moeite. Terwijl ik alleen maar even een beetje wil kunnen lassen, nu op dit moment.’

Dit zette Klaas aan het denken over een manier waarbij je gemakkelijk en snel, in je eigen buurt, iets specifieks kunt leren. Dat werd Buurtleren.nl. ‘Iedereen kent natuurlijk Marktplaats. Buurtleren.nl is net zoiets, alleen zet je er geen spullen op, maar kennis. Iets waar jij veel van weet en wat je aan een ander, in je stad, dorp of wijk wilt leren’, licht Klaas toe.

Simpel

Het is heel simpel: als je iets wilt leren aan een ander, bijvoorbeeld Frans spreken en lezen, timmeren of yoga, schrijf je je in op Buurtleren.nl en zet je jouw dienst erop. Als je zelf iets wilt leren, kun je via de website heel makkelijk zien of iemand in jouw omgeving dit aanbiedt. Voor dit idee keerde Klaas Wever terug naar zijn roots bij het onderwijs. Hij bracht dit een stap verder met een sociale, verbindende functie. Inmiddels draait Buurtleren.nl op volle toeren in de regio. Er is een website en een handige app. ‘Nu we afgelopen jaar een verbeterde versie hebben ontwikkeld en een bedrijf hebben opgericht, zijn we klaar om het landelijk aan te bieden’, vertelt Klaas.

’Iedere week zaten we met paar buurtgenoten bij een 97-jarige buurvrouw die ons filosofieles gaf. Iets met haar kennis kunnen doen gaf betekenis aan haar leven’

Filosofie

Klaas heeft zelf bijvoorbeeld in zijn eigen stad Heerhugowaard een cursus filosofie gevolgd. ‘Iedere week zaten we met een kleine groep van zes buurtgenoten bij een 97-jarige vrouw die ons filosofieles gaf. Heel leerzaam, maar ook gezellig. Helaas is ze inmiddels overleden, maar het gaf voor haar betekenis om iets met haar kennis te kunnen doen.’

Buurtleren.nl is dus niet alleen leerzaam, het heeft ook een verbindende functie. Mensen die werkloos thuiszitten, ouderen die bijna niet meer de deur uit komen of studenten die een paar uren over hebben. Met hun kennis kunnen ze iets voor een ander betekenen. In de omgeving van Heerhugowaard, waar Klaas vandaan komt, loopt het intussen storm, maar iedereen in Nederland kan zich aanmelden!

Wil je meer weten over Buurtleren.nl? Bezoek dan een van de Marktpleinen Buurtleren. 16 februari in het winkelcentrum Broekerveiling in Broek op Langedijk en 23 februari in het winkelcentrum Middenwaard in Heerhugowaard. Of neem contact op met Klaas Wever: 06-51234471, klaaswever@hotmail.com.

 

Lees meer over:
afbeelding van Danielle van Oostrum

Danielle van Oostrum

Ik werk als communicatieadviseur bij Movisie. Voor Buurtwijs verzorg in de webredactie, onderhoud ik het Facebookaccount en maak ik de nieuwsbrieven.

Lees meer: