Platform voor buurtontwikkeling

Buurtbinding door het delen van verhalen

Buurtblik: Films en podcasts uit de buurt voor en door senioren
Blog
afbeelding van Mirna Ligthart  
afbeelding van Kijk en luister  
6 november 2021
Een man met microfoon en tablet in zijn hand

Met een scherpe geest maken deze buurtjournalisten films over hun leefomgeving. Ze interviewen buurtgenoten over bijzondere plekken en wisselen verhalen uit over het dagelijks leven.

3 min

 

Buurtblik is een initiatief van Storyteller en filmmaker Mirna Ligthart en sociaal uitvinder Marieke Boon. Zij nodigen ouderen uit om als stadsreporters te vertellen over initiatieven in hun buurt. Hieronder zie je een film van stadsreporters Rien en Jan op een regenachtige dag in de buurtmoestuin ‘t Doplaantje in Purmerend. Met de tuinders praten ze groente ruilen, elkaar helpen en een bijzondere groentesoort; de vingers van Boeddha. 

Podcasts en films als manier om contact te maken 

Op de website van buurtblik Purmerend vind je ook andere films over buurtinitiatieven zoals Jeu de Boules, Mannen met Pannen, Koffie-inloop en het Proeflokaal; waar buurtgenoten verschillende wereldgerechten met elkaar uitwisselen. En in deze podcast van buurtblik lezen Haarlemse ouderen hun eigen verhaal voor over hun ervaringen in Coronatijd. In voorbereiding op de podcast volgden ze een workshop zintuiglijk schrijven. Eén van de ouderen omschrijft het als ‘levensveranderend’ om mee te doen.  

Buurtreminiscentie, het ophalen en uitwisselen van herinneringen 

Het bewust ophalen en vertellen over herinneringen is reminisceren. In de methode buurtreminiscentie, in 2009 ontwikkeld door Anne van Delft en Anita Blijdorp, zijn herinneringen en het uitwisselen daarvan de basis voor overbruggend contact tussen buurtgenoten. Het uitwisselen van verhalen is met uitstek iets waarin mensen zichzelf laten zien. En het vertellen van persoonlijke verhalen helpt om buurtgenoten met een andere achtergrond of levensovertuiging te leren kennen. 

Participatory video 

Buurtblik is een initiatief van Stadsreporters en volgt de uitgangspunten van participatory video waarin een groep of community zijn eigen films creëert. Het werken met verhalen en film is een prachtige manier om mensen samen te brengen, thema’s te onderzoeken en de deelnemers de gelegenheid te geven hun verhaal te vertellen en van waarde te zijn voor anderen.  

Lees hier het eerste hoofdstuk van het handboek van Stadsreporters. Stuur een mail naar Mirna@stadsreporters.nl om het hele handboek te ontvangen.

Onder de naam Stadsreporters Nieuw-West voert Stadsreporters momenteel een groot project uit in Nieuw-West waarover oud-politicus Tofik Dibi zegt:  

‘We hebben het in Amsterdam Nieuw-West vaak over een eerlijke kans voor ieder kind maar ook als je kalend of grijs bent en je botten wat versletener verdien je kansen om nieuwe dingen te ontdekken, leren en doen. Ook dan ben je van waarde en kan je iets betekenen voor anderen. Dat maakt dit Stadsreporters project zo geweldig. Ouderen worden opgeleid tot reporters van hun eigen buurt en kunnen met hun oudere scherpe geesten als ware journalisten een item maken over iets dat leeft en meer aandacht verdient.’ 

Films uit de wijk voor en door senioren  

Het onderstaande filmpje gaat over de Buurtwerkplaats bij de Sloterplas. Een bijzondere ontmoetingsplek waar buurtbewoners koffiedrinken, houtbewerken, lassen of op een andere manier creatief bezig zijn. Mirna Ligthart hoopt dat deze werkwijze op veel meer plekken de ruimte krijgt want dat is volgens haar hard nodig: ‘dit project is in feite wat de politiek altijd bedoeld met #eenlevenlangleren. We benutten nog te veel talent van ouderen niet en laten ze verpieteren.’ 

 

  

Lees meer over:
afbeelding van Mirna Ligthart

Mirna Ligthart

Ik maak met Stadsreporters films en podcasts met betrokkenen. Mensen die normaal niet zo zichtbaar zijn en waar vooral 'over' gepraat wordt, krijgen een stem.
afbeelding van Mirna Ligthart  

Mirna Ligthart

Ik maak met Stadsreporters films en podcasts met betrokkenen. Mensen die normaal niet zo zichtbaar zijn en waar vooral 'over' gepraat wordt, krijgen een stem.
afbeelding van Kijk en luister  

Kijk en luister

Om alvast in de weekend vibe te komen, plaatsen we op vrijdag een luister- of kijktip op buurtwijs.nl.