Platform voor buurtontwikkeling

Best of 2017: Gemmie en Gaby, het welkomstcomité van Vitaal Kekerdom

Winnaar schrijfwedstrijd
Praktijkverhaal
afbeelding van Henk van Setten  
25 december 2017

Henk van Setten is nieuwkomer in Kekerdom en vertelt over het bezoek van welkomstcomité Vitaal Kekerdom. Dit verhaal is het winnende verhaal van de Buurtwijs schrijfwedstrijd.

 

Twee weken na mijn verhuizing: herfstwind rammelde aan mijn nieuwe huisje onderaan de rivierdijk. Vanuit de onwennige kamer staarde ik naar de groene helling, de eenzame torenspits. Hier in Kekerdom staat het kerkje sinds eeuwen aan de verkeerde kant van de dijk, de kant waar het water vrij spel heeft. Voor mij was hier nog niets gewoon. 

 

Selectie van Yvonne van Mierlo

"Dit verhaal illustreert het belang van actieve bewoners voor de leefbaarheid in kleine kernen en is tegelijkertijd een mooi voorbeeld van hoe je nieuwkomers kunt laten integreren in de gemeenschap."

 

Ik wachtte op een paar onbekenden. 

De afgelopen zestig jaar ben ik te vaak verhuisd. Nu wordt het tijd om maar eens een beetje wortel te schieten. Lekker rustig op mezelf, hier in dit dorpje. 

Was dat een havik of een buizerd die daar langs de toren zeilde? Ik moet ook de vogels nog leren kennen. 

Een eerste indruk van de Kekerdommers had ik al gekregen in het lokale Kulturhus, waar de stichting Vitaal Kekerdom een voorlichtingsavond had belegd over overstromingsgevaar. Veel van de vijfhonderd inwoners waren erbij. De boodschap? Na een dijkdoorbraak zou hier vierenhalve meter water kunnen staan. Tot de nok van mijn huisje! Maak je geen zorgen hoor, had een van mijn nieuwe buren gegrapt, er ligt nog wel een ouwe kano in onze tuin.

Zo’n dijkdoorbraak dreigt eens in de paar honderd jaar. Dus misschien wordt dit kleine kwetsbare dorpje wel eerder door andere dingen bedreigd. Een winkel is hier niet meer. Mijn naaste buurvrouw, in de zeventig, is afhankelijk van anderen als ze naar de supermarkt wil. Na vijftig jaar Kekerdom, vertelde ze, denkt ze erover om in Millingen te gaan wonen. En wat de jongste Kekerdommers betreft, het had vorig jaar maar een haartje gescheeld of de school... 

Ha! de deurbel. 

Ik liet mijn onbekenden binnen. Nou ja, onbekend, één van de twee, Gaby, had ik al gezien bij die overstromings-bijeenkomst: de “dorpscontactpersoon” en voorzitter van Vitaal Kekerdom. Daar maakte ze al een energieke en doelgerichte indruk. Ook nu stapte ze binnen als iemand die er niet van hield om tijd te verspillen. 

De tweede, Gemmie, kwam rustiger over – ik vroeg me zelfs even af of dit welkomstcomité met opzet uit twee tegenpolen was samengesteld. In dat geval vertegenwoordigde Gemmie misschien de informele, ontspannen kant van de Kekerdomse samenleving. Met een lachje schoof zij het officiële Welkomstmandje over de tafel. 

Van mijn kant wou ik ook graag een goede indruk maken, en ik kneep hem dus wel. Want die ingewikkelde espressomachine in mijn nieuwe keuken – ik wou dat zulke apparaten eens aan mij zouden wennen. 

Het werd wat ik al dacht: Gaby koffie, Gemmie thee. Met de kopjes op tafel – wat ik schonk was in elk geval warm – konden we verder. 

Ter kennismaking namen ze hun mandje met me door. Een zak meel van de windmolen, een knoestig misbaksel van de vroegere steenfabriek. Een vogelgidsje zat er niet bij. Wel dingen als het Kekerdomse volkslied, informatie over het kerkje, een koffiebon namens het café. De kroeg, zo begreep ik, was al tweemaal aan de ondergang ontsnapt. 

Al pratend kwam het dorp uit de verf. En hoe Vitaal Kekerdom probeert het dorp in leven te houden. Want, zo legden ze uit, die stichting beperkt zich niet tot welkomstbezoekjes. En het gaat ze niet alleen om het in stand houden van de vaste ontmoetingspunten, dorpsschool, kerkje, bibliotheek, Kulturhus, fanfare-zaal, café en zo. Het gaat om veel meer kleine dingetjes, die alles bij elkaar voor leefbaarheid kunnen zorgen. 

Dus ook een informatieve website, dorpsmail met nieuwtjes, een buurt-whatsapp om de veiligheid te vergroten, een “Kekerkring” die inwoners van elkaars diensten gebruik laat maken, avonden met een thema, proberen om de laatste dorpsverenigingen (fanfare, carnaval, sport) ietsje meer op een lijn te krijgen... 

Het duizelde me al gauw. Bovendien besefte ik dat ik geen koekjes had gekocht voor bij de koffie en thee. Stom! 

Maar gelukkig gaf dat niet: Gaby zat al enthousiast te vertellen over het succes van ’t Haonehart, een braakliggend terreintje middenin het dorp dat door de gezamenlijke inzet van bewoners was omgetoverd tot een groene ontmoetingsplek. En geleidelijk kwamen we uit bij het kernprobleem van vergrijzing en dreigende leegloop. En hoe het afgelegen Kekerdom in het beleid van de grote fusiegemeente eigenlijk maar een onbelangrijk vlekje is: dus om iets te bereiken, moet er ook geregeld met mensen van de gemeente worden gepraat. 

Later, toen beide dames waren vertrokken, kon ik alles eens rustig laten bezinken. Wat vond ik nou het leukste van alles wat ze me over de inzet van Vitaal Kekerdom hadden verteld? Misschien wel het organiseren van de “Kekerommetjes”. Een geregelde rondwandeling van oudere dorpsbewoners, met fitness-oefeningen als onderdeel van de wandeling. Wat mij hier trof was het oog voor detail. Er waren niet alleen paaltjes neergezet: ze hadden zelfs gezorgd voor het geld en een officiële vergunning om voor deze activiteit op de helling van de dijk een trapleuning te maken! 

Ik ruimde de achtergebleven kopjes op en keek naar buiten. Het werd al donker. Elke avond zet een grote schijnwerper de kerktoren mooi in het licht. Ook van Vitaal Kekerdom? Dat waarschijnlijk niet. 

Het is nu een week later. Vanavond zat ik op uitnodiging van Gemmie bij een flakkerend haardvuur in het café. De “miet en griet” die ze daar geregeld organiseren is een soort dorps stamtafel-treffen. Ik ken nog haast niemand, maar warm was het er wel. 

En, was dat welkomstcomité van Vitaal Kekerdom nou in zijn missie geslaagd? Nou, vraag je even af waarom ik als nieuwkomer dit stukje schrijf. Ja dus. Helemaal.

 

Lees ook de andere Best of 2017-artikelen!
Lees meer over:
Schrijfwedstrijd of bekijk onze nieuwsbrief

Lees meer: