Platform voor buurtontwikkeling

In 2020 werden we allemaal buurtwijs

Laten we die kennis blijven inzetten, ook in het nieuwe jaar
Blog
afbeelding van Radboud Engbersen  
20 juli 2021
ElleboogGroet, corona

Het jaar 2020 kunnen we gerust uitroepen tot het jaar van de buurt, stelt Radboud Engbersen. Corona maakte onze wereld klein, terwijl onze buurtwijsheid juist groter werd. Laten we die kennis benutten in het wijken-beleid van de toekomst.

Met Buurtwijs de zomer door! ⛱️ We hebben de hele zomerperiode spraakmakende artikelen voor jou klaargezet. Geniet ervan op je lievelingsstoel in de tuin, op je vakantiebestemming, voor de caravan of gewoon thuis op de bank. Na de zomer ben je weer helemaal Buurtwijs.

Al voor de uitbraak van het coronavirus waren we met velen de buurt in gekropen: als ondernemer, thuiswerker of mobiliteitsbeperkte bewoner. Bedenk alleen al dat Nederland zo’n 1,5 miljoen zelfstandigen zonder personeel telt die veelal vanuit huis of in de omgeving van het eigen huis werken. Ook de ambtenaar werkte een deel van de week in de buurt om zijn beleidsnotitie af te schrijven, want in de kantoortuin van zijn werkgever lukt dat niet. Daarnaast gingen steeds meer mensen hun buurt delen met mobiliteitsarmen die er zijn komen wonen omdat intramurale voorzieningen hun deuren sloten. Het was dus al hartstikke druk in de buurt. 

Dieper de buurt in

Corona versterkte niet alleen deze ontwikkeling die al langer gaande was, maar trok ons allemaal nog dieper de buurt in. Wat gebeurde er? Door de uitbraak van het virus keken we met nieuwe ogen om ons heen. Sommige van ons ontwikkelden zich tot natuur-buurtexpert en zagen ineens een zwarte roodstaart wegfladderen. Thuiskoks kwamen onmisbare buurtwinkeltjes op het spoor, én we ontdekten elkaar. Hulptroepen melden zich, welzijnsorganisaties organiseerden vraag en aanbod. Snel, goochem en streetwise boden ze ondersteuning zoals je in vele verhalen op Buurtwijs kan lezen. Oké, laten we het niet te mooi voorstellen, maar zeker is dat we meer oog kregen voor buurtbewoners die het moeilijk hadden. Solidariteit kan zich soms hullen in wolken van abstractie, maar nu was het niet meer lullen maar poetsen.

 

Zeventien miljoen eigenwijzen

En toen werden we allemaal eigenwijs. We wilden vrijheid, feesten, naar buiten, naar het strand, naar de winkelstraten, naar Schiphol! Groepen kwamen tegenover elkaar te staan. Rekkelijken versus preciezen. ‘Je bent niet goed wijs’, berispte de een de ander bij te weinig afstand in de supermarkt. Hoe gaat dat liedje ook al weer? Zeventien miljoen eigenwijzen op dat hele kleine stukje aarde die schrijf je niet de wetten voor...

Nu, aan het einde van het coronajaar zijn we - als ik de stemming goed peil - neerslachtiger en wijzer geworden. Corona is er nog steeds, wetenschappelijk onderzoek druppelt binnen en we lezen dat we ondanks al onze buurtinspanningen niet hebben kunnen voorkomen dat mensen die op achterstand staan, verder achterop zijn geraakt. Scheidslijnen hebben zich verdiept. Willen we die scheidslijnen slechten dan zijn extra inspanningen en investeringen nodig. Dat hebben we geleerd. In die zin is het positief dat zich een nieuw wijkenbeleid op de ministerie aan het aftekenen is. 

Het toekomstige wijken-beleid kan zijn voordeel doen met de in 2020 gelegde buurtfundamenten

Buurtfundamenten

Dat toekomstige wijkenbeleid kan zijn voordeel doen met de in 2020 gelegde buurtfundamenten. We kennen de geografie van onze buurten beter, de ideale wandelroutes en time-out plaatsen, de woningen waar kwetsbare en mobiliteitsarme buurtbewoners wonen. We weten waar noodzakelijke ontmoetingsplekken ontbreken, en welke plekken en organisaties we verwaarloosd en verslonst hebben. Én we weten dat als de nood aan de man komt, we nabije solidariteit kunnen mobiliseren. Dat de snelheid van handelen opgevoerd kan worden en onnodige bureaucratie omzeild. 

In 2020 zijn we allemaal buurtwijs geworden. Maar nog niet voldoende. Bedenk dat wijsheid met de jaren komt. Met het verzamelen en delen van verhalen over buurtontwikkeling kan Buurtwijs helpen bij het uitbouwen van die wijsheid. Zoals hoe je een buurtagenda maakt met de best beschikbare kennis, maar wél gedragen door bewoners. Hoe sociale professionals het attent samen leven van verschillende groepen bevorderen, hoe wijkteams de samenwerking met wijkpartijen opzoeken tot voordeel van hun cliënten. Hoe sociaal werkers hun vak methodisch aanscherpen om maatschappelijke vraagstukken effectief te benaderen. En nog veel meer andere zaken. Laat daarom 2021 maar komen!

 

 

Lees meer over:
afbeelding van Radboud Engbersen  

Radboud Engbersen

Radboud Engbersen (expert Sociaal Domein van Movisie) probeert in zijn werk een brug te slaan tussen wetenschappelijk kennis en praktijken van sociaal werk.

Reageer op dit artikel

CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.